Chyba nikt nie wyobraża sobie współczesnej gastronomii bez funkcjonalnych opakowań jednorazowych. To właśnie dzięki nim funkcjonują fast-foody, a klienci restauracji mogą wygodnie zabierać dania na wynos. Opakowań jednorazowych nie trzeba oddawać ani myć. Nic dziwnego, że stały się tak popularne.
Papier, czy styropian?
Opakowania jednorazowe są produkowane z wielu różnych surowców. Ich szeroki wybór sprawia, że da się w nich transportować w zasadzie wszystkie produkty spożywcze. Bardzo popularne są opakowania papierowe, które idealnie wpisują się w aktualne trendy ekologiczne. Opakowania papierowe mają jednak pewien minus – jeśli przechowywane są w nich płyny, po jakimś czasie opakowanie po prostu może przemięknąć. Innym typem opakowań są opakowania styropianowe. Te z kolei dłużej utrzymują temperaturę potrawy, a przy tym stosunkowo łatwo poddaje się je recyklingowi. Opakowania styropianowe są też bardziej stabilne niż papierowe. Dlatego świetnie sprawdzają się zwłaszcza w przypadku gorących dań i napojów. Wśród opakowań jednorazowych na szczególną uwagę zasługują też różnego rodzaju foremki aluminiowe. Te idealnie sprawdzają się np. w przypadku wypieków. Warto wziąć pod uwagę, że firmy często zamawiają opakowania jednorazowe wykonane „tradycyjnie”. I tak na przykład, sushi zazwyczaj dostarczane jest w eko pudełku, a pizza czy noodle – w papierowym.
Kształt opakowania
Produkcja opakowań z niektórych materiałów sprawia, że są one bardziej funkcjonalne. W przypadku niektórych dań restauratorom zależy, by ich poszczególne składniki się ze sobą nie mieszały. Wtedy potrzebują opakowań przedzielanych, w których oddzielnie będą mogli umieścić np. surówkę i danie główne. Naturalnym wyborem pozostają w tym wypadku opakowania eko lub styropianowe. Jeszcze innym restauratorom zależy na tym, by opakowanie mogli ozdobić swoim logotypem. Najprościej zrobić to w przypadku opakowań papierowych.