Prawdopodobnie każda osoba prowadząca lokal gastronomiczny, prędzej czy później dochodzi do wniosku, że potrzebuje opakowań jednorazowych, w których mogłaby dostarczać dania na wynos. W wielu fast foodach w ogóle nieopłacalne jest użytkowanie zwykłej zastawy – klienci, jak sama nazwa lokalu wskazuje, chcą zjeść szybko, np. idąc na przystanek autobusowy. Korzystanie z talerzy czy miseczek wielorazowego użytku znacząco spowalniałoby obsługę.
Zastawa na raz
Wśród opakowań jednorazowych, które przydadzą się w większości lokali, są oczywiście plastikowe sztućce i styropianowe pojemniki obiadowe. To właśnie taki zestaw trafia zazwyczaj do osoby, która zamówią jedzenie z dostawą. Część właścicieli restauracji uważa, że sztućce są zbędne – w domach i biurach klienci mają swoje widelce i noże. Jednak jedzenie z dostawą zamawiają często np. osoby, które są dopiero w trakcie urządzania domu, czy pracownicy małych biur, w których sztućców czasami brakuje dla wszystkich, zwłaszcza w porze obiadowej. Dlatego dorzucenie do opakowania z jedzeniem plastikowego widelca i noża jest miłym gestem w stronę klienta.
Inne opakowania
Właściciele lokali mogą zaopatrzyć swój lokal również w inne przydatne opakowania jednorazowe. Tam, gdzie na wynos oferowane są zupy, na pewno przydadzą się plastikowe miseczki ze szczelną pokrywką. Z kolei lokale specjalizujące się w kuchni blisko i dalekowschodniej, chętnie dostarczają dania w modnych, tekturowych boxach. W przypadku restauracji oferujących sushi, najwięcej zużywa się charakterystycznych plastikowych pudełek z przeźroczystą pokrywką, które pięknie eksponują starannie pozwijane rolki. Fast foody chętnie korzystają z plastikowych lub papierowych talerzy oraz tacek. Opakowań jednorazowych do wyboru jest naprawdę wiele. Ważne, aby właściciel lokalu gastronomicznego zastanowił się, jakie ich rodzaje sprawdzą się najlepiej w przypadku dań, które serwuje jego kuchnia. W razie wątpliwości lub potrzeby niestandardowego rozwiązania służymy pomocą.