Talerze styropianowe, papierowe, czy plastikowe – które wybrać?

Talerze styropianowe, papierowe, czy plastikowe – które wybrać?

Talerze jednorazowe są niezbędne podczas plenerowych wydarzeń i spotkań. Ważne, by były one nie tylko estetyczne, ale również funkcjonalne i dostosowane do właściwości serwowanych potraw. Na rynku dostępne są trzy podstawowe rodzaje talerzy: styropianowe, papierowe oraz plastikowe. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, dlatego warto zastanowić się, który z nich będzie najlepszym wyborem w konkretnych okolicznościach.

Talerze ze styropianu

Talerze styropianowe są lekkie i trwałe. Są również łatwe w przechowywaniu i transporcie. Ze względu na dużą odporność na temperaturę, mogą służyć do serwowania zimnych, jak i gorących potraw. Talerze styropianowe dobrze izolują ciepło, dlatego nie parzą dłoni, nawet gdy leżące na nich danie jest gorące. Chociaż styropian nie jest biodegradowalny, poddaje się recyklingowi.

Talerze papierowe

Jednorazowe talerze papierowe są lekkie i mogą być zutylizowane w sposób przyjazny dla środowiska. Talerze papierowe są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu nadają się na każdą okazję. Nie są one jednak tak trwałe, jak inne talerze. W kontakcie z wilgocią łatwo się niszczą, dlatego mogą być wykorzystywane wyłącznie do serwowania suchych przekąsek.

Talerze plastikowe

Plastikowe talerze, mimo swojej wytrzymałości i odporności, są coraz rzadziej używane ze względu na negatywny wpływ plastiku na środowisko. Do niedawna talerze te były chętnie wybierane, ponieważ idealnie nadają się do podawania zimnych i ciepłych dań, a także są znacznie bardziej wytrzymałe od talerzy wykonanych z papieru. Niestety jednak nie ulegają biodegradacji, choć wciąż istnieje sposób na to, by nie trafiły na wysypisko śmieci. Recykling umożliwia nadanie plastikowi drugiego życia i wyprodukowanie kolejnych talerzy – o różnych rozmiarach, a nawet kolorach.

Posted on